Her er årets landsby

Landdistrikternes Fællesråd, Landsforeningen Landsbyerne i Danmark og Forenet Kredit har udpeget årets landsby i Danmark.

I et særdeles tæt felt har landsbyerne Bolderslev, Borris og Sparkær dystet om den hæderfulde titel som Årets Landsby 2023.

I sidste ende var det Sparkær ved Viborg, der fejede benene væk under dommerne og dermed kunne løbe med sejren, titlen og præmien på 50.000 kroner.

I år var dommerne på udkig efter en landsby, der stod sammen gennem energikrisen. Det fandt de i Sparkær, da de besøgte byen i slutningen af august. Komitéformand Helene Simoni Thorup havde mange rosende ord til vinderen:

- Gennem stærke og utrættelige kræfter har Sparkær fået etableret et trinbræt i byen. Noget der nærmest er umuligt for en lille landsby. Det er en utrolig stærk historie, som kommer til at få kæmpe betydning for byens udvikling, mobiliteten og klimaet. Mange kan nu udskifte den ene bil med et togkort, og ung som gammel kan hurtigt komme rundt. Desuden har Sparkær arbejdet målrettet med at transformere byen fra gas til fjernvarme, hvilket er lykkedes til fulde - samtidig med, at de arbejder på etablering af solceller i et vådområde tæt på byen. Alle gode og grønne initiativer, som vi har lagt stor vægt på, fortæller Helene Simoni Thorup.

Har overrasket dommerne

Med sine 625 indbyggere er Sparkær den mindste af årets tre finalistlandsbyer, men det har ikke været en hindring for byens udvikling.

- Sparkær har på mange måder overrasket os. Det er en mindre landsby, og ligesom mange andre landsbyer i Danmark har de kæmpet fra tue til tue for at beholde købmanden, skolen og børnehaven. Alligevel fremstår Sparkær som et smørhul med et fantastisk fællesskab, skønne grønne områder, tilbud på alle hylder til børn og unge samt et friplejehjem. Og nu er de tilmed også i gang med at få bygget mindre, almennyttige lejeboliger af en god kvalitet, som der i dén grad også er behov for på landet, uddyber Helene Simoni Thorup.

Sparkær har på mange måder overrasket os. Det er en mindre landsby, og ligesom mange andre landsbyer i Danmark har de kæmpet fra tue til tue for at beholde købmanden, skolen og børnehaven. Alligevel fremstår Sparkær som et smørhul med et fantastisk fællesskab, skønne grønne områder, tilbud på alle hylder til børn og unge samt et friplejehjem. Og nu er de tilmed også i gang med at få bygget mindre, almennyttige lejeboliger af en god kvalitet, som der i dén grad også er behov for på landet

Helene Simoni Thorup

De tre finalistlandsbyer Borris, Bolderslev og Sparkær har på hver deres måde imponeret dommerkomitéen.

- Vi har mødt tre landsbyer med imponerende og stærke fællesskaber, en høj grad af frivillighed og masser af viljestyrke. Det har været meget lærerigt og inspirerende, og jeg ved, at alle tre finalistlandsbyer vil være en inspiration for mange landsbyer rundt omkring. I Sparkær bruger man humlebien som logo, fordi den ikke burde kunne flyve, men den gør det alligevel. Det er et sjovt, men godt eksempel på, at med vilje er der vej, afslutter Helene Simoni Thorup med et smil.

Kåringsfesten af Årets Landsby 2023 afholdes i vinderlandsbyen Sparkær den 23. september 2023.

Læs også