Folketingspolitikere fulgte planten fra jord til bøf

Det Konservative Folkepartis formand Søren Pape Poulsen kunne sammen med partikolleger følge ærtens vej fra mark til plantebøf. Samtidig fik de med egne øjne set umodne marker, der skulle høstes på grund af datokrav.

Forleden var De Konservatives formand Søren Pape Poulsen, folketingsmedlem Niels Flemming Hansen (K) og Knud Erik Langhoff, borgmester i Kolding Kommune (K) på besøg hos planteavler og næstformand i LF Syddanmark, Hans Damgaard, Hejls.

Her fik de indblik i ærtens vej fra marken til aftensmaden på stegepanden.

Fokus på plantebaseret kost er stort, og der er afsat betydelige midler i Landbrugsstyrelsens plantefond til udbredelse af plantebaseret kost, der samtidig spiller en vigtig rolle i klimapolitikken.

På besøget fik politikerne dog først mulighed for med egne øjne at se, hvorfor landmændene er frustrerede over, at de skal til at høste deres halvgrønne vårbyg på grund af et datokrav, som er fastsat et sted bag et skrivebord i København.

- Vi er meget frustrerede i øjeblikket, fordi vi bliver tvunget til at høste noget korn, som enten er umodent eller vådt. Det gør vi alene, fordi vi overholder lovgivningen. Jeg så hellere, at der kom en fleksibilitet ind over efterafgrødekravene, så de kan tilpasses den enkelte landmand – der så kunne få lov at dyrke sine marker med sund fornuft og landmandskab, lød det fra Hans Damgaard til de konservative folketingspolitikere.

Fokus på vejen til forbrugeren

Fra bygmarken gik turen til ærter og hestebønner, hvor administrerende direktør Kim Bonde fra Nordic Seed gav et indblik i forædling af bælgfrugterne. Nordic Seed er Danish Agros forædlingsselskab af såsæd. Virksomheden forædler og markedsfører såsædssorter i Danmark og internationalt, og har et stort fokus på at udvikle og forfine sorter til plantebaserede fødevarer.

Herefter blev politikerne taget med på tur rundt på Danish Agros fabrik i Sjølund, hvor der bliver arbejdet med udvikling, udbredelse og forædling af planter. Her kunne de ved selvsyn opleve og smage en række plantebaserede kødalternativer lavet af danske råvarer.

Læs også