Landmænd sælger sønderjysk biogasselskab for trecifret millionbeløb

Biogasproducent- og energiudvikleren Biocirc har tilføjet et sønderjysk biogasselskab til sin voksende portefølje af biogasanlæg.

Det Haderslev-baserede biogasanlæg Naturbiogas Sode er nu kommet på nye hænder. Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse. Det er den danske biogasproducent og energiudvikler BioCirc Group, der nu kan tilføje det sjette biogasanlæg til sin voksende portefølje af projekter.

- Vi er stolte over at blive en del af BioCirc-familien. Lige siden vi begyndte, har vores mission været at bidrage til en bæredygtig udvikling for landbrugene på Haderslev Næs. Den mission matcher perfekt med BioCircs målsætninger og ekspertise. At vi nu bliver opkøbt, giver en unik mulighed for at accelerere vores indsats i den grønne omstilling. Personligt betyder det også, at jeg i fremtiden nu igen 100 procent kan koncentrere mig om mit eget landbrug og min familie, udtaler Jesper Bram, direktør og tidligere medejer hos Naturbiogas Sode, i pressemeddelelsen.

Købet af biogasanlægget er sket for et »større trecifret millionbeløb«, som ingen af partnerne dog uddyber nærmere. Til Børsen fortæller Bertel Maigaard, adm. direktør hos BioCirc Group, at Naturbiogas Sode er næsten lige så stort som det første anlæg, som selskabet købte, Vinkel Bioenergi ved Skive.

Ejerne af Vinkel Bioenergi modtog 756 millioner kroner for salget af biogasanlægget, fremgår det af et regnskab. Med det nye køb kommer den samlede produktionskapacitet hos BioCirc nu op over 140 millioner kubikmeter gas.

- Opkøbet af Naturbiogas Sode markerer et spændende kapitel i vores fortsatte vækst og bekræfter vores dedikation til at fremme en cirkulær og bæredygtig energiinfrastruktur i Danmark. Naturbiogas Sodes engagement i innovation og deres imponerende bidrag til den grønne omstilling komplementerer BioCircs vision. Vi glæder os meget til at blive en del af lokalområdet på Haderslev Næs og fortsætte det gode samarbejde med de lokale landmænd, der leverer til biogasanlægget på Næsset, udtaler Bertel Maigaard i pressemeddelelsen.

Store gas-ambitioner

Også formanden for Teknik- og klimaudvalget i Haderslev Kommune, Carsten Leth Schmidt, glæder sig over nyheden.

- I Haderslev Kommune har vi en vision om at reducere vores CO2-aftryk med 70 procent i 2030 og klimaneutralitet i 2050. Det kræver store forandringer og udvikling – og her er biogas en del af løsningen. Det er spændende, at vi i Haderslev Kommune har et biogasanlæg, der nu er på vej til at indgå i vores vision i en endnu større skala, udtaler han.

Handlen af Naturbiogas Sode er underlagt konkurrencegodkendelse hos de danske myndigheder, og efter godkendelsen vil Naturbiogas Sode A/S blive en del af BioCirc Group. Det forventes, at denne proces kan vare op til flere måneder.

BioCirc Group er etableret af Maigaard & Molbech, der forvalter formuer for velhavende familier. Blandt de kendte navne, der lægger penge hos formuevalteren, er Bo Bendtsen, der har tjent en formue på Just-Eat-aktier. Omsætningen i Biocirc, der blev stiftet i 2021 og købte sit første biogasanlæg for kun godt halvandet år siden, nærmer sig 1 milliarder kroner på årsbasis.

Til Børsen fortæller Bertel Maigaard, at man allerede inden for få uger vil annoncere endnu et opkøb. Ambitionen er at blive verdens største biogasproducent. Det skal ske ved blandt andet at investere i USA, hvor potentialet betegnes som »enormt«.

Naturbiogas Sode laver 19 millioner kubikmeter biogas årligt på basis af gylle og plantematerialer fra især lokale landmænd. Man har 11 ansatte. Tidligere på året købte DLG sig ind i BioCirc for et trecifret millionbeløb. Biogasanlægget var ejet af førnævnte svineproducent Jesper Bram, en af Ticans største leverandører, og Sode Landbrug. Sode Landbrug er ejet af landmand Carsten Lund Thomsen, der blandt andet er medejer hos udlandslandbruget Idavang, og erhvervsmanden Jon Erik Malthe-Bruun.

Læs også