Ny bog: Den grønne omstilling øger fattigdom og ulighed

Den grønne omstilling vil øge uligheden i Europa, advarer forskere fra Ruc i en ny bog, hvor de på tværs af discipliner har sat lup sociale konsekvenser af den grønne omstilling på verdensplan og i Europa.

Grøn omstilling risikerer at skubbe uligheden i Europa til et nyt niveau, påpeger fire forskere fra Roskilde Universitet (Ruc), som på tværs af deres sædvanlige discipliner er gået sammen om at skrive en ny bog om den grønne omstillings indflydelse på sociale faktorer.

- Når man for eksempel indfører grønne skatter og afgifter som led i European Green Deal, er det i højere grad den fattigere del af befolkningen, der mærker konsekvenserne i hverdagen, lyder det blandt andet fra forskerne.

- Når de, der betaler den højeste pris for grøn omstilling, også har det sværest i samfundet, kan det være vanskeligt at implementere de politiske virkemidler, vi har, uden at man river hele samfundet fra hinanden, siger lektor i miljøinnovation Thomas Budde Christensen, som er en af bogens fire forfattere.

Mister jobs

Bogen kommer også ind på den påvirkning, som den grønne omstilling medfører i form af blandt andet nedlagte arbejdspladser, og hvor det kan være vanskeligt at finde nyt arbejde uden hjælp til omstilling og omskoling.

Bogen er skrevet af lektor Anders Siig Andersen, som har speciale i offentlig regulering, bæredygtig omstilling, tværfaglighed og uddannelsesvidenskab, professor Henrik Hauggaard-Nielsen med speciale i biodiversitet, fødevareproduktion og bæredygtighed i landbrug, lektor Thomas Budde Christensen med speciale i bæredygtighed og cirkulær økonomi, energi-, ressource- og miljøplanlægning, og professor Lars Hulgård med speciale i social innovation og entreprenørskab, social retfærdighed og bæredygtighed i et globalt perspektiv.

Bogen er på engelsk og hedder Interdisciplinary Perspectives on socioecological Challenges - Sustainable Transformation Globally and in the EU.

Læs også