Dansk fødevareklynge eksporterede for 10 milliarder ekstra kroner

Den seneste opgørelse viser, at Danmark eksporterede fødevarer og udstyr for 197 milliarder kroner i 2022, hvilket er en fremgang på cirka 10 milliarder kroner i faste priser sammenlignet med året før, skriver Fødevareministeriet.

Den danske fødevareklynge er betegnelsen for den gruppe af erhverv, som primært er bygget op om landbrug, fiskeri og fødevareproduktion.

Og fredag afholdt fødevareklyngen sin årlige eksportdag på Axelborg med deltagelse fra både minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M).

Temaet for årets eksportdag var mulighederne for at styrke dansk eksport af fødevarer i en tid med geopolitiske forandringer og udfordringer for både samhandel og samarbejde.

Den seneste opgørelse over fødevareklyngens eksport understreger ifølge minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) vigtigheden af, at vi også har et stærkt dansk landbrug og fødevareproduktion i fremtiden:

- De flotte tal for fødevareklyngens samlede eksport sidste år er i mine øjne et tydeligt billede på, hvor stærkt den danske fødevare- og landbrugssektor står i den globale konkurrence. Det skal vi blive ved med og fortsætte den gode udvikling – også når vi i den kommende tid skal se på en klimaafgift, siger han ifølge Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Mejeri i stor stigning

Stigningen på de 10 milliarder kroner fra året før er målt i faste priser, dvs. der er taget højde for inflation.

Eksportværdien fordeler sig på følgende måde:

92 milliarder kroner: Landbrugsvarer (mejeri, kød, grøntsager mv.).

56 milliarder kroner: Varer inden for agro- og fødevareindustri (eksempelvis drikkevarer, bagværk og enzymer).

32 milliarder kroner: Produkter inden for fisk og skaldyr.

17 milliarder kroner: Varer inden for maskiner og gødning mv.

Mejeri er med en stigning på 4,7 milliarder kroner svarende til 24 procent – den varegruppe, der er steget mest fra 2021 til 2022.

De største aftagere af eksporten er Tyskland, Sverige og Kina, hvor eksporten var henholdsvis 32, 17,5 og 13 milliarder kroner.

Læs også