Landmand på udebane episode 5: - Kæft en mandetraktor

Høsten går i gang nær Austin, Texas i USA, og danske YouTuber Mikkel Smedegaard er ude at besøge en gård, der – om end lidt tøvende – kaster sig ud i arbejdet.

- Jeg fandt en slange, siger en stolt Mikkel Smedegaard med et smil. Foto: Thomas Honoré Jensen

- De har lige fået svar på deres prøve, og i Danmark ville prøven have sagt »kør, kør kør!«. Men hernede vil de gerne have det lidt tørrere. Prøven sagde 15,1 procent, men de vil gerne lidt under 14, fortæller den 24-årige YouTuber.

Solen står højt på himlen, og solbrillerne glimter mod en dybblå himmel.

- Ham Josh, der høster her, han driver til dagligt de her 7.000 acres eller omkring 3.200 hektar, hvor 1.500 af dem er med »soft wheat«. Deres udbytte ville normalt ligge på en 5-6 tons, og måske højere på et vådt år, og lige nu høster de 3,5-4 tons, forklarer han, hvortil han tilføjer:

- Så her er megatørt – og det til trods for, at de har fået mere vand i det her område end nogle af de andre områder, vi har set. Det er rimelig sindssygt, hvor meget det kan svinge, og lige nu høster de en tredjedel mindre, end de normalt ville gøre.

Deere-traktorer på stribe

I USA er John Deere den ubestridte favorit for de amerikanske farmere. Hele 53 procent af det amerikanske marked for store traktorer kontrolleres af John Deere, og for mejetærskere ligger tallet på 60 procent. Derfor er det heller ikke overraskende, at maskinhallen byder på et bredt udvalg af John Deere-maskiner. 

- Her står en 8430’er med en sneglevogn på. Det er altså noget, man kan arbejde med, siger Mikkel Smedegaard, som han udforsker maskinparken, inden han igen må stoppe op:

- Kæft en mandetraktor. 7810’er du – uden firehjulstræk. Og ellers lavet til at køre med tvillingehjul. Prøv lige at overveje at tage den her med hjem til Danmark for at køre traktortræk. Det er den næsten lavet til, griner han.

- Det er fandme en sej, gammel én. Den er eddermame heller ikke spritny længere, tilføjer han.

- Og den her 4240’er – det er fandme også en fed maskine. Klar til at køre tvillingehjul. Det er sgu sejt nok.

Serien vises i samarbejde med Danish Agro, CASE IH, Landsforeningen for Bæredygtigt Landbrug, Maykers Danmark og Vredestein Agricultural Tyres.

Læs også