Hold styr på kornlageret: Mobil blandesnegl arbejder sig selv rundt i kornet

- Sneglen stikkes ned i kornbeholdningen, startes og kører kornet opad, samtidig med at sneglen langsomt flytter sig rundt med en til tre meter i minuttet, fortæller Ulrik Larsen fra OM Maskiner.

Oven på den våde høst er det en udfordring at opbevare sit korn, uden at det tager varme eller forringer kvaliteten.

Nogle partier korn i plansiloen er måske lagt ind med en lidt høj vandprocent, mens andre er høstet sent på dagen og er helt lagerfaste. Her kan en blanding og luftning af kornet blive nødvendigt for at undgå varmelommer.

Ulrik Larsen fra OM Maskiner i Ugerløse på Midtsjælland har gjort redaktionen opmærksom på en ny type mobil blandingssnegl, som kan være nyttig til at holde en kornbeholdning i god lagerstand.

Blander og lufter

- Sneglen stikkes ned i kornbeholdningen, startes og kører kornet opad, samtidig med at sneglen langsomt flytter sig rundt med en til tre meter i minuttet, fortæller han om sneglen af mærket Kornknecht.

Det blander og lufter kornet samtidig med, at det fordeler begyndende varmelommer.

- Sneglens dybde i kornet kan indstilles fra en til fire meters dybde. En snegl på to meter vejer cirka 38 kg med motor.

Efter at man har indstillet sneglens længde og startet den, vil sneglen selv arbejde sig ned i kornet og klare resten af arbejdet.

- Man bør jævnligt holde den under kontrol, men man undgår at flytte sneglen rundt i kornstakken. Det klarer den selv, understreger Ulrik Larsen.

Hurtigere og ens tørring

Omrøring under tørreprocessen er almindelig udbredt i stålsiloer.

- Men med en Kornknecht omrører er det muligt at omrøre kornet i alle typer planlagre, ligesom sneglen er nem at flytte fra anlæg til anlæg.

Sneglen kan nemlig arbejde uafhængig af planlagerets dimensioner og kræver ingen faste installationer ud over elforsyning.

- Den sikre en ens gennemstrømning af luft i hele kornlageret og hurtigere forløb af tørreprocessen, slutter Ulrik Larsen.

Læs også